VIDEO: Chodníky začali patriť chodcom, nie autám. Boli sme na kontrole s policajtmi

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Bánovskí mestskí policajti kontrolujú v týchto dňoch na sídliskách a v mestských častiach parkovanie automobilov na chodníkoch. Pozreli sme sa s nimi na aktuálnu situáciu.

01 1200 x 633 Po novom môžu autá parkovať na chodníku len v prípade, že bude miesto označené riadnym dopravným značením. Foto: Stanislav Vavro

Podľa slov náčelníka mestskej polície Rastislava Fodora pristúpili ku kontrolám na základe účinnosti „chodníkovej novely“, ktorá zakazuje na chodníku zastavenie a státie motorovým vozidlám.

Po novom môžu autá parkovať na chodníku len v prípade, že bude miesto označené riadnym dopravným značením. To je vyznačené zvislou modrou dopravnou značkou s piktogramom „parkovanie na chodníku“.

Videoreportáž z kontrolného dňa hliadky mestskej polície. Zdroj: Stanislav Vavro

Náčelník ďalej uviedol, že na území mesta nie je doposiaľ ani jeden takýto chodník, ktorý by spĺňal požadované kritériá na parkovanie.

„Pravidelne kontrolujeme tieto chodníky a za stierače dávame oznamy s upozornením, aby sa pripravili, že budú musieť zákon dodržiavať a budú si musieť hľadať miesto na parkovanie niekde inde,“ povedal počas kontrolného dňa Fodor.

Najčastejšie kontroly vykonávajú policajti na sídliskách, kde parkuje najväčší počet vozidiel – vrátane štyroch mestských častí.

Zmeny sa dotknú aj majiteľov rodinných domov, ktorí zvykli vozidlá parkovať na chodníku pred nehnuteľnosťou. Ak majú dvor, auto tam budú musieť preparkovať.

„Prípadné zistenie, že takéto vozidlo nám stojí na chodníku, hliadka mestskej polície upozorní vodiča na porušenie zákona formou letáku, ktorý mu vloží za stierač na čelnom skla,“ informoval náčelník.

Uzavrel, že v prípade, ak budú musieť pristúpiť k pokutovaniu týchto vodičov, hrozí im pokuta za priestupok do výšky 50 eur v blokovom konaní.

Polícia môže riešiť majiteľa auta aj formou takzvanej objektívnej zodpovednosti, a to vo výške 78 eur.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok